ISO 22000:2018 – SYSTEMY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI
ISO 22000 to międzynarodowa norma określająca wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujące wszystkie organizacje w łańcuchu żywnościowym od „od pola do stołu”. Norma łączy ogólnie uznane kluczowe elementy zapewniające bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu żywnościowym, w tym:
Komunikacja interaktywna
Zarządzanie systemem
Kontrola zagrożeń bezpieczeństwa żywności poprzez program wymagań wstępnych i plany HACCP
Ciągłe doskonalenie i aktualizacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
ISO 22000 to prawdziwie międzynarodowy standard odpowiedni dla każdego przedsiębiorstwa w całym łańcuchu żywnościowym, w tym powiązanych ze sobą organizacji, takich jak jako producenci urządzeń, materiałów opakowaniowych, środków czyszczących, dodatków i składników.
ISO 22000:2018 jest również przeznaczone dla firm pragnących zintegrować swój system zarządzania jakością, na przykład ISO 9001:2000, z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności.
ISO 22000:2005 przyniesie Twojej organizacji następujące korzyści:
- Dotyczy wszystkich organizacji w globalnym łańcuchu dostaw żywności
- Prawdziwie globalny, międzynarodowy standard
- Zapewnia potencjał harmonizacji norm krajowych
- Obejmuje większość wymagań bieżących standardów bezpieczeństwa żywności sprzedawców detalicznych
- Spełnia zasady Codex HACCP
- Zapewnia międzynarodową komunikację koncepcji HACCP
- Podlegający audytowi standard z jasnymi wymaganiami, który zapewnia ramy dla certyfikacji przez stronę trzecią
- Pasuje do regulatorów
- Struktura jest zgodna z klauzulami systemu zarządzania ISO 9001 i ISO 14001
- Umożliwia komunikację o zagrożeniach z partnerami w łańcuchu dostaw