ISO 22000:2018 – SYSTEMY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI

ISO 22000 to międzynarodowa norma określająca wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujące wszystkie organizacje w łańcuchu żywnościowym od „od pola do stołu”. Norma łączy ogólnie uznane kluczowe elementy zapewniające bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu żywnościowym, w tym:

Komunikacja interaktywna
Zarządzanie systemem
Kontrola zagrożeń bezpieczeństwa żywności poprzez program wymagań wstępnych i plany HACCP
Ciągłe doskonalenie i aktualizacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
ISO 22000 to prawdziwie międzynarodowy standard odpowiedni dla każdego przedsiębiorstwa w całym łańcuchu żywnościowym, w tym powiązanych ze sobą organizacji, takich jak jako producenci urządzeń, materiałów opakowaniowych, środków czyszczących, dodatków i składników.

ISO 22000:2018 jest również przeznaczone dla firm pragnących zintegrować swój system zarządzania jakością, na przykład ISO 9001:2000, z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności.

ISO 22000:2005 przyniesie Twojej organizacji następujące korzyści:

  • Dotyczy wszystkich organizacji w globalnym łańcuchu dostaw żywności
  • Prawdziwie globalny, międzynarodowy standard
  • Zapewnia potencjał harmonizacji norm krajowych
  • Obejmuje większość wymagań bieżących standardów bezpieczeństwa żywności sprzedawców detalicznych
  • Spełnia zasady Codex HACCP
  • Zapewnia międzynarodową komunikację koncepcji HACCP
  • Podlegający audytowi standard z jasnymi wymaganiami, który zapewnia ramy dla certyfikacji przez stronę trzecią
  • Pasuje do regulatorów
  • Struktura jest zgodna z klauzulami systemu zarządzania ISO 9001 i ISO 14001
  • Umożliwia komunikację o zagrożeniach z partnerami w łańcuchu dostaw